Накопичення Кабміном боргів перед “зеленими” інвесторами шкодить нацбезпеці держави – Буймістер – Вся Україна

Накопичення Кабміном боргів перед “зеленими” інвесторами шкодить нацбезпеці держави – Буймістер

В стратегії енергетичної безпеки Російської Федерації розвиток альтернативних джерел енергії в сусідніх країнах є основною загрозою національній безпеці.

Кабінет міністрів України не виконує зобов’язання перед інвесторами у відновлювану енергетику щодо строків виплати боргів і це шкодить національній безпеці держави, оскільки розвиток «зеленої» енергетики допомагає державі позбутися російського економічного і політичного впливу.
Про це повідомила народна депутатка Людмила Буймістер.
«Насправді питання погашення заборгованості – це не тільки питання грошей. Це в першу чергу питання інвестиційного клімату нашої держави, а також в принципі національної безпеки», – сказала Буймістер.
Вона нагадала, що в стратегії енергетичної безпеки Російської Федерації розвиток альтернативних джерел енергії в сусідніх країнах, серед яких Україна, є основною загрозою національній безпеці і тому Росія усіляко створює проблеми в нашій державі.
Буймістер підкреслила, що депутати зробили все для того, щоб допомогти уряду виконати завдання щодо виплати боргів за допомогою різних джерел.
«Сьогодні залишилося одне – «Гарантованому покупцю» треба просто виконати свої зобов’язання, виконати закон і сплатити ці кошти. Це нам закриє зобов’язання по меморандуму за минулий рік, які вже прострочені», – сказала Буймістер.
При цьому вона підкреслила, що уряд має забезпечити виконання законодавства, де передбачено виділення 20% з бюджету для фінансування «зеленої» генерації.

Нагадаємо, 10 березня представники іноземних інвесторів написали листа до Зеленського з вимогою втрутитись в критичне ігнорування владою умов меморандуму щодо відновлюваної енергетики, оскільки Кабінет міністрів порушує графік виплати боргів за вироблену в 2020 році зелену електроенергію.
На думку президента Американської торговельної палати в Україні Андрія Гундера, Зеленський підставив інвесторів у відновлювану енергетику своїми закликами в Давосі в 2020 році, коли сказав, що держава забезпечить стабільний інвестклімат всім іноземним інвесторам, які вкладатимуть кошти в Україну.

Як повідомлялося, Європейський парламент стурбований невиконанням Кабміном Дениса Шмигаля зобов’язань щодо погашення заборгованості перед виробниками електроенергії з поновлюваних джерел енергії.
Інвестори очікували, що держава виконає свої зобов’язання і своєчасно погасить 40% “старого” боргу (9 млрд грн) до кінця 2020 року, однак цього не сталося.
Станом на 1 березня виплачено лише 3 мільярди гривень “старого” боргу. Крім того, інвестори не бачать жодних рішень Кабміну щодо виплати інших боргів в обсязі 13,4 млрд грн протягом цього року.
Представник Єврокомісії в Україні Торстен Велерт вказує, що Кабмін повинен виплатити борги підприємствам відновлюваної енергетики, як того вимагає підписаний 2020 меморандум, а також максимально наблизити момент запуску “зелених” аукціонів в Україні для подальшого зниження вартості електроенергії з відновлюваних джерел.


ВІД MY.UA


Від Luckyads


Від Smi.biz

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *