Опалювальний сезон під загрозою: деякі постачальники відмовляються постачати газ – Вся Україна

Опалювальний сезон під загрозою: деякі постачальники відмовляються постачати газ

Опалювальний сезон в Україні через може опинитися під загрозою. Причина – у різкому подорожчанні газу в Європі. Деякі постачальники «не вивозять» стрибка до 16 тис. грн за тисячу кубів та починають відмовлятися від обслуговування своїх клієнтів. Today.ua розповідає, що відбувається на ринку газу та що робити людям, якщо їхній постачальник перестав постачати газ.

Куди прямують ціни

За даними Української енергетичної біржі, ціни на природний газ з європейських хабів з доставкою до кордонів України в п’ятницю, 23 липня, досягли позначки 15923-16078 грн/тис. м3. Це дуже багато. Для порівняння, в січні вони були в межах 7-8 тис. грн.

Опалювальний сезон під загрозою: деякі постачальники відмовляються постачати газ

Фахівці енергетичної галузі попереджають, що газ дорожчатиме і далі – особливо перед початком опалювального сезону. На цьому фоні українські постачальники, які в травні перевели практично всіх своїх клієнтів на річні тарифи на рівні 7,8-13,5 грн/м3, постануть перед вибором – працювати в збиток чи зупиняти поставки.

Перш за все це стосується компаній, які не видобувають газ самі та не мають можливості купувати газ в «Укргазвидобування», а натомість купують його в Європі. А таких з-поміж 50 українських постачальників чимало.

«Що буде взимку? Чи вже пізно восени, коли почнеться опалювальний сезон? Виявиться, що вони не будуть торгувати собі в збиток. Вони не будуть постачати газ, не маючи грошей на це, за тією ціною, за якою вони мають постачати його населенню. Тому вони просто оголосять, що у них немає ресурсу. І почнеться паніка. І примусять НАК «Нафтогаз» продавати їм газ за ціною, яку оголосили навесні цього року», – спрогнозував експерт-аналітик Борис Кушнірук під час обговорення проблем енергетичної галузі України.

Цей прогноз виявився далеко не страшилкою. Так, компанія «Азовгаз», яка постачала природний газ мешканцям Маріуполя за річним тарифом 10,49 грн/м3, на початку липня оголосила, що припиняє постачання природного газу «з причини відсутності газового ресурсу». Зауважимо, що її тариф від початку був суттєво вищим за ціну, яку встановили маркет-мейкери – ГК «Нафтогаз України» та компанії, об’єднані брендом «Твій газзбут». Однак і це не допомогло «Азовгазу» втриматися на плаву.

Аналогічно з 1 липня «відвалилася» газопостачальна компанія «Геліос» (річний тариф у неї складав 11 грн/м3). «Просимо взяти до уваги, що з 01.07.2021 року ТОВ “Газопостачальна компанія “Геліос” тимчасово призупиняє постачання природного газу побутовим споживачам», – йдеться у повідомленні на сайті компанії.

Ймовірно, це не останні постачальники, яких може підвести запас міцності.

Що буде зі споживачами постачальників-«банкрутів»

Відповідно до Правил постачання природного газу, клієнтів, які раптово втратили постачальника, обслуговує так званий постачальник «останньої надії» (ПОН) – Газопостачальна компанія «Нафтогаз України». Тому і споживачі «Азовгазу», і «Геліосу» відтепер отримують газ від ПОНу.

Однак це тимчасовий захід, оскільки клієнти ПОН не стають автоматично комерційними клієнтами ГК «Нафтогаз України». У них є до 60 днів, аби знайти нового постачальника та укласти з ним договір (період обслуговування у ПОН – не довше, ніж до кінця календарного місяця, наступного за місяцем початку постачання газу). ПОН – це тимчасове рішення для уникнення перебоїв з газопостачанням, а тому якщо не встигнути підключитись до нового постачальника, подачу газу буде припинено.

При цьому знайти нового постачальника бажано якомога швидше. Причина тут суто економічна: ціни у ПОН досить високі (у липні – 11,05 грн/м3, тоді як у більшості «дешевих» постачальників річні тарифи складають 8-9 грн/м3). І якщо влітку така різниця не виглядає суттєвою, то взимку людям, чиї будинки опалюються газом, це влетить у копієчку.

Як змінити постачальника газу в 2021 році

Процедура зміни постачальника газу в Україні у 2021 році значно спростилася порівняно з минулим роком. До того ж фахівці контакт-центрів компаній вже мають досвід прийому нових клієнтів, а значить, можуть швидко вирішувати будь-які проблемні питання. Також багато постачальників співпрацюють з банками та поштовими компаніями, а тому укласти договір можна і там.

Споживачам достатньо подати заявку до нової компанії, прикріпивши необхідні документи, та дочекатися підтвердження, що договір підписаний.

Як відбувається зміна постачальника:

  • виберіть нового постачальника з найбільш вигідним тарифом (на сайтах «Газправда» або «Газотека»);
  • зберіть необхідні документи і подайте заяву-приєднання;
  • отримайте повідомлення від нового постачальника про приєднання (не довше 21 дня від подачі заяви);
  • розрахуйтеся з попереднім постачальником (угода з ним буде розірвана автоматично).
Опалювальний сезон під загрозою: деякі постачальники відмовляються постачати газ

Які документи потрібні:

  • заява-приєднання до умов договору поставки природного газу з підписом власника (якщо кілька співвласників – потрібна згода і підписи від всіх). Бланк заяви можна знайти на сайті вашого нового постачальника газу;
  • копія паспорта;
  • копія ідентифікаційного коду;
  • документ права власності на житло;
  • остання платіжка за розподіл газу.

У заяві-приєднання необхідно вказати EIC-код – персональний газовий номер, що складається з 16 символів (букв і цифр). Знайти код можна в старому договорі про постачання газу або в рахунку за розподіл газу.

Зазначимо, що перелік необхідних документів у кожного окремого постачальника може дещо відрізнятися. Його можна дізнатися на сайті компанії.

Отже, зростання світових цін на газ напередодні опалювального сезону справді може змусити деяких постачальників припинити продаж газу населенню. Якщо так станеться, то для людей це буде хоч і неприємністю, але такою, яку можна вирішити. Спочатку домогосподарство буде обслуговуватися у постачальника останньої надії, а упродовж 60 днів слід обрати нову компанію, виконавши нескладну процедуру зміни постачальника. 


ВІД MY.UA


Від Luckyads


Від Smi.biz

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *