Українцям розповіли, що буде з тарифами на газ одразу після війни – Вся Україна

Українцям розповіли, що буде з тарифами на газ одразу після війни

До початку війни міжнародні кредитори вимагали, щоби тарифи на газ та інші комунальні послуги для українців були підвищені до ринкового рівня. Наш уряд, хоч і важко, проте змушений був погодитися на поступове підвищення тарифів. Однак тепер наша влада навряд чи піде на це. Після війни вартість комуналки в Україні має залишитись на колишньому рівні.

Такими міркуваннями поділився з одним із вітчизняних видань економіст Данило Монін.

Влада розуміє, що скорочення доходів населення досягло критичного рівня. По суті, багатьом людям вже й тепер немає чим оплачувати комуналку навіть за теперішніми цінами. Тому підвищення тарифів на газ та інші комунальні послуги нічого не дало би. Хіба що люди взагалі перестали б оплачувати комуналку, каже Монін.

“Просідання економіки буде по всіх регіонах, доходи населення знизяться. Тому потрібно розробити механізм компенсації різниці між тарифами для населення та вартістю газу, який буде в постачальників”, – вважає економіст.

Вимоги МВФ до поступового приведення тарифів до ринкового рівня, на які раніше погоджувалась українська влада, зараз не мають сенсу і не працюють. Та й ніхто на це не піде, переконаний аналітик. Отже, уряду доведеться знайти компенсатори для того, щоб населення мало можливість і надалі користуватися теперішніми тарифами на газ та іншу комуналку. Причому не лише під час війни або одразу після неї, а й, принаймні, весь майбутній опалювальний сезон.

“Думаю, Нафтогаз продаватиме бюджетним споживачам газ у середньому по 600 доларів за тисячу кубометрів. А для населення залишать вартість газу на рівні 8 тис. гривень за тисячу кубометрів. Виходячи з такої вартості газу, буде розраховуватись і вартість тепла”, – каже Монін.

При цьому експерт вважає, що наступного року Україні майже вистачить газу власного видобутку. Імпортувати його доведеться менше, ніж у попередні роки.

Скорочення обсягів споживання газу пов’язане з такими факторами:

  • Багато промислових підприємств або зруйновані, або знаходяться на окупованій території. Тому промислове споживання буде набагато нижчим.
  • Знизяться також обсяги споживання у побутовому секторі. В Україні зруйновано багато житла, і, на жаль, багато громадян уже не повернуться до своїх будинків.

Тому, за прогнозами аналітика, Україні вистачить для наступного опалювального сезону близько 17 млрд кубометрів газу. Причому 14 із них наша країна видобуває у себе. Тобто нам потрібно буде імпортувати лише 3 млрд кубометрів. І у європейських партнерів не має виникнути складнощів із постачанням такого обсягу газу в Україну.


ВІД MY.UA


Від Luckyads


Від Smi.biz

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *