В Україні очікують рекордного зростання цін на тепличні овочі – Вся Україна

В Україні очікують рекордного зростання цін на тепличні овочі

У сезон холодів, що прийшов в Україну, тепличні овочі можуть стати недоступними для більшості громадян через їхню надвисоку вартість. У попередні роки ціни на тепличні овочі також не були низькими, але цьогоріч спеціалісти прогнозують надвисоку вартість огірків і помідорів, вирощених у закритому ґрунті.

Вже зараз, кажуть спеціалісти, ціни на тепличні овочі почали зростати прискореними темпами – набагато швидше ніж на цю пору торік.

Ціни на тепличні овочі почали швидко зростати вже зараз. Тому не виключено, що ще до нового року ціни на огірки, помідори і перець оновлять історичні рекорди, – йдеться у повідомленні EastFruit.

Спеціалісти називають основні причини зростання цін на ці види агарної продукції

  • Найперша причина – стрімке зростання цін на енергоносії (газ, електрику, нафтопродукти, вугілля). Через це підвищується вартість генерації енергії, яка використовується в теплицях.
  • Ще одна причина – зростання цін на тепличні овочі з-за кордону. Адже значна частка цієї продукції ввозиться до нас саме звідти. Там також зростає вартість їхнього вирощування через подорожчання енергоносіїв. Крім того, зросла вартість міжнародних перевезень.
  • Зростання вартості міндобрив та засобів захисту рослин, які використовуються в теплицях.
  • Зростання зарплатного фонду персоналу, що трудиться на вирощуванні тепличних овочів.
  • Припинення виробництва в малих тепличних господарствах, які збивали ціну на цей вид продукції, однак не змогли витримати конкуренції з потужними тепличними комплексами.
В Україні очікують рекордного зростання цін на тепличні овочі

Не слід також забувати, що Україна глибоко інтегрована в європейський аграрний ринок, у тому числі й ринок тепличних овочів. А там цьогоріч виробники також змушені підвищувати ціни на свою продукцію – насамперед, через різке подорожчання газу.

“На тлі дорого газу вже зараз серйозно страждають тепличні господарства в Німеччині, Польщі, Великобританії, Нідерландах та інших країнах ЄС. Таким чином, ціни на овочі вже ростуть повсюдно, тому імпорт з порівняно теплих країн, таких як Туреччина, Марокко, Єгипет, Узбекистан, Ізраїль різко подорожчає, навіть без урахування зростання вартості перевезень”, – прогнозує економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

У попередні роки Україна була активним імпортером тепличних овочів з-за кордону. Торік вони були дуже дешеві. Водночас цьогоріч їхня вартість вже такою не буде, а значно виросте. Водночас виросте й ціна на тепличні овочі, вирощені в Україні.

Усе це призведе до зниження споживацького попиту. А відтак піде ланцюгова реакція: виробники будуть змушені скорочувати виробництво свого товару, у підсумку це ще більше підігріватиме ціни.


ВІД MY.UA


Від Luckyads


Від Smi.biz

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *