Верховна Рада хоче стягувати з мешканців Криму податки: що зміниться для півострова – Вся Україна

Верховна Рада хоче стягувати з мешканців Криму податки: що зміниться для півострова

Депутати Верховної Ради України мають намір змінити економічний статус Криму. Жителів півострова чекають нові правила в сфері сплати податків.

З 2014 року, відповідно до законодавства України, Крим є вільною економічною зоною (ВЕЗ), тому на території півострова весь цей час діяли і продовжують діяти спеціальні податкові правила. Скасувати дію закону про ВЕЗ в окупованому Криму народні депутати України планують до серпня 2021 року, коли має відбутися саміт “Кримської платформи”.

Відзначимо, що Крим в 2014-му році був визнаний вільною економічною зоною комерційного, сервісного та промислового типу строком на десять років. Це означає, що з материкової України на територію АР Крим можна було ввозити товари без процедури розмитнення. Однак після цього продукція вільно транспортується в регіони РФ.

Статус ВЕЗ “Крим” перетворив українців на території півострова в іноземців, що звільняло їх від необхідності сплати загальнодержавних податків і зборів, внесків до ПФУ. В результаті, українці в Криму були позбавлені доступу до банківських послуг в Україні і не мали можливості отримувати пенсію в Україні.

“Де-юре в 2014 році, коли, на жаль, сталася окупація Криму, був прийнятий закон про ВЕЗ “Крим”, їм фактично визнали анексію Криму. Юридично ми про це не говоримо, але у фінансовому плані до ВЕЗ ставимося як до території іншої держави”, – пояснив глава фракції “Голос” Ярослав Железняк.

Нардеп додав, що Україна просить світові держави ввести санкції проти Росії, але сама в економічному плані визнала анексію Криму. Щоб це виправити, необхідно в терміновому порядку скасувати дію закону про ВЕЗ на півострові. Підтримали ідею про скасування ВЕЗ в Криму Міністерство реінтеграції і багато громадських організацій, оскільки завдяки цьому закону українські олігархи змогли зберегти свій бізнес на території Криму і платять податки в казну Росії.

Верховна Рада хоче стягувати з мешканців Криму податки: що зміниться для півострова

Якщо законопроект про скасування ВЕЗ візьмуть, то на кримчан буде поширюватися дія закону “Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України”. Це заблокує ввезення і вивезення товарів військового призначення з материкової України на півострів.

Українці на півострові зможуть відмовитися від сплати загальнодержавних, місцевих податків і військових зборів. Їм не потрібно буде подавати декларації та інші документи, пов’язані з обчисленням і сплатою податків і зборів. Буде припинено планове проведення контролюючими органами документальних та фактичних перевірок, а також тимчасово зупинено нарахування штрафних санкцій (штрафів) та/або пені за несвоєчасне погашення грошових зобов’язань та інші порушення податкового законодавства.

Підприємці, які проживають на території Криму, отримають право сплачувати єдиний внесок добровільно.


ВІД MY.UA


Від Luckyads


Від Smi.biz

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *