Люди викидають 1 мільярд тонн харчових відходів на рік – ООН – Вся Україна

Люди викидають 1 мільярд тонн харчових відходів на рік – ООН

Повідомляється, 17% всієї їжі навіть не потрапляє на стіл, а просто викидається або втрачається під час харчових постачань.

Програма ООН з навколишнього середовища ЮНЕП з’ясувала, що в середньому на кожну людину припадає по 74 кілограми харчових відходів на рік, а їх сумарна кількість – 1 мільярд тонн. Про це повідомляє APnews, посилаючись на звіт ЮНЕП за 2020 рік.

У звіт було включено домашні харчові відходи, ресторанні та магазинні, при цьому 17% всієї їжі навіть не потрапляє на стіл, а просто викидається або втрачається під час харчових постачань. В цілому третина всіх харчових продуктів не з’їдається.

Така кількість відходів не тільки завдає шкоди голодуючим країнам, а й вбиває довкілля. Харчові відходи та втрачена їжа складають близько 10% викидів, що впливають на всесвітню кліматичну ситуацію, яка з кожним роком все більше і більше погіршується. Більш того, процвітання землеробства – ключова проблема кризи біорізноманіття та глобального забруднення.

За версією ЮНЕП, якби харчові відходи всього світу були країною, то вона б зайняла третє місце у світовому рейтингу за рівнем викидів, поступившись лише США і Китаю.

“Скорочення харчових відходів було б одним з найпростіших способів зменшити вплив на навколишнє середовище. Його потенціал вкрай недооцінений. Раніше ми розглядали це як проблему багатих країн, але виявилося, що рівень відходів у всіх країнах приблизно однаковий, хоч даних по найбіднішим країнам дуже мало”, – йдеться у звіті.

Ясна річ, що їжа купується не для того, щоб викинути її на смітник, але навіть невеликі кількості відходів в день, які можуть здатися краплею в морі, – величезна проблема для навколишнього середовища.

Головна мета звіту – підвищити обізнаність людей про харчові відходи, наприклад, шляхом роздільного збору харчового сміття, яке буде регулюватися і заохочуватися місцевою владою в усьому світі.

Індивідуальна усвідомленість громадян однаково важлива, як і дії цілих компаній і великих корпорацій. У цьому може допомогти планування часу на приготування з розрахунку тих продуктів, які вже є у вашому холодильнику. Наприклад, збільшення часу на планування і приготування їжі в домашніх умовах під час пандемії Covid-19 в Великобританії скоротило кількість харчових відходів на цілих 20%.

“Скорочення харчових відходів скоротить викиди парникових газів, поліпшить екосистему нашої планети та підвищить доступність продуктів харчування для всіх верств населення. Це призведе до значного зменшення голоду і заощадить гроші”, – додала глава ООН Інгер Андерсен.

“Ми настільки звикли витрачати їжу даремно, що втратили всю її цінність. Подобається вам це чи ні, але наші будинки – одна з головних проблем на цю мить”, – підсумував співавтор звіту Маркус Говер.

Звіт ООН був випущений для підтримки глобальних зусиль по досягненню цілі сталого розвитку ООН і скорочення світових відходів до 2030 року, які допоможуть в боротьбі зі зміною клімату.


ВІД MY.UA


Від Luckyads


Від Smi.biz

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *